Uvjeti korištenja
Tradicija vinarstva i vinogradarstva u Hercegovini dulja je od dva tisućljeća. Ilirsko pleme Daorsi, koje je živjelo u ovim krajevima, uzgajalo je vinovu lozu i prije nego što su Rimljani polovicom 2. stoljeća prije Krista zavladali prostorom današnje Hercegovine. Ukrasi na iskopinama rimskog vojnog logora Mogorjelo kod Čapljine puni su motiva vinove loze i grožđa. Vrijeme od naseljavanja Slavena (6. i 7. st.) pa do pada Hercegovine pod tursku vlast (15. st.) također je bogato dokazima o uzgoju vinove loze i proizvodnji vina. Izričit spomen hercegovačkog vina u srednjem vijeku nalazimo u povelji bosanskog kralja Tvrtka, izdanoj 1353. ili 1354. godine. Pad Hercegovine pod tursku vlast nije presjekao dugu nit tradicije uzgoja vinove loze i proizvodnje vina. Doduše, u vrijeme dugotrajne turske vladavine proizvodnjom vina pretežito se bavio kršćanski narod. Turski putopisac Evlija Čelebi 1663. godine piše o tisućama rajskih vinograda u Mostaru. Dolaskom Austro-ugarske monarhije 1878. dan je novi poticaj razvoju vinarstva i vinogradarstva Hercegovine, a posebna pozornost posvećena autohtonim sortama Žilavki i Blatini. Organiziraju se i izložbe vina u Mostaru 1907., 1908., 1909. i 1911. godine. Pojava peronospore i filoksere na početku 20. st. opustošila je europske vinograde. Hercegovina je ratnu 1941. godinu dočekala s oko 3.500 ha vinograda. Nakon Drugog svjetskog rata vinarstvo i vinogradarstvo koje je za rata doživjelo nova pustošenja obnavlja se. Danas se u Hercegovini sve intenzivnije razvija vinogradarstvo i vinarstvo, a hercegovačke autohtone sorte Žilavka i Blatina sve više dobivaju pozornost koju svojom jedinstvenošću i zaslužuju. Žilavka je autohtona hercegovačka sorta, bujnog je rasta i sazrijeva potkraj rujna. Vino Žilavka visoke je kakvoće, harmonično, pitko, lepršavo žutozelene boje i kristalno bistro. Blatina je autohtona sorta, tamnocrvene boje, s ambicijom da na površini bljesne tamnoljubičastim sjajem. Blatina ima veoma specifičan okus, daje vrlo suho, ali u isto vrijeme blago vino aromatična i ugodna okusa. Hrvatska pošta Mostar izdala je prigodnu omotnicu prvog dana i maksimum kartu