Uvjeti korištenja
Pura lučnica i pole ispod sača su tradicionalna jela Hercegovine. Nekada su ova jela bila uobičajena u svakome domaćinstvu, a danas su specijaliteti kojima se dočekuju dragi gosti.
Pura se spravlja od domaćeg kukuruznog brašna koje se dodaje u proključalu zasoljenu vodu. Dobro se izmješa, poklopi poklopcem i pusti kuhati uz povremeno miješanje dok sva voda ne ispari. Može se jesti samo prelivena rastopljenim maslom (maslacem) ili prelivena samo kiselim mlijekom. Poseban specijalite je pura lučnica koja se prelije domaćim kiselim mlijekom u koje se doda rastopljeno maslo (maslac) s bijelim lukom.
Nekada se krumpir pekao izravno na ognjištu dok se danas stavlja u plitku posudu – tepsiju koja se prekriva kovanim pokrovom koji se naziva sač. Najvažnije je na ognjištu zapaliti vatru od kvalitetnih drva (hrast, jasen ili grab), pustiti drva da sagore i pretvore se u žar. Krumpir se nareže na polovice (pole), posoli i stavi u tepsiju. Pokrije se sačem po kojem se posipa žar i peče oko sat vremena. Pole su najbolje poslužene uz domaći mladi sir ili sir iz mijeha.