Uvjeti korištenja
Međunarodni dan kave prvi put obilježen je 1. listopada 2015. godine u Milanu, a organizirala ga je Međunarodna organizacija kave (International Coffee Organization - ICO) s naglaskom na put koji kava prijeđe od proizvođača do ljubitelja kave.
Kava (Coffea arabica L.) je tropska biljka čiji su plodovi bobice koje dozrijevanjem poprimaju tamnocrvenu boju, a u sebi nose dvije sjemenke. Boja i aroma kave djelomično ovise o dužini pečenja njezinih zrna, a na kvalitetu napitka utječe i način mljevenja zrna. Dvije su najpoznatije vrste: Coffea arabica (typica i bourbon) i Coffea canephora (robusta).
Potječe iz Etiopije, iz pokrajine Kaffa po kojoj je dobila ime. Legenda govori da je napitak otkrio pastir Kaldi koji je primijetio da su njegove koze živahnije nakon što su pojele crvene bobice. Nakon što je i sam probao plodove kave zaključio je da mu vraćaju snagu pa je svoje otkriće podijelio s koptskim svećenicima u obližnjem samostanu. Preko njih kava se proširila na arapski poluotok gdje se razvila ceremonija pripreme, serviranja i ispijanja kave. U Europi kava se pojavljuje 1570. godine kada je mletački trgovci dovoze u Veneciju zajedno s duhanom.