Uvjeti korištenja
Domaća šljiva (Prunus domestica) ima posebnu biološku vrijednost i dobro ju je koristiti u svim oblicima, i svježu i prerađenu. Priča kaže da su šljive ukrašavale babilonske vrtove čineći od njih rajske vrtove prepune prekrasnih cvjetova i zrelih sočnih plodova. Osim što šljiva obiluje vitaminima i mineralima najnovija istraživanja pokazala su da sadrži neoklorogeničnu i klorogeničnu kiselinu - tzv. fenole s antioksidativnim djelovanjem koji čuvaju moždane membrane i neurone te stjenke krvnih žila. Ubrana u stanju pune zrelosti, po suhom i toplom vremenu kada ima najviše šećera i bogatu karakterističnu aromu, nenadmašni je dodatak za poboljšanje probave, zbog prirodnog laksativnog učinka. Šljive, osim što se prerađuju u pekmez ili marmeladu, koriste se i za proizvodnju popularne rakije šljivovice. U prošlosti šljivovica je bila neizostavna tijekom obavljanja različitih poslova i običaja uz rad: oranje, sjetva, kosidba, kupljenje sijena, kao i uz određena slavlja. Nazdravljalo se na Božić, Novu godinu, prilikom svadbi, rođenja djeteta i sl. Hrvatska pošta d.o.o. Mostar izdala je dvije poštanske marke, žig i omotnicu prvoga dana.