You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Uvjeti korištenja

x

Jednostavnost pripreme ali i pikantnost okusa karakteriziraju hranu pripremanu u hercegovačkim kućanstvima. Nekada je teško bilo zamisliti obrok radnika u polju bez mesa sušenog na dimu i ovčjeg ili kravljeg sira iz mijeha. Danas taj obični pastirski obrok postaje cijenjeno predjelo u mnogim restoranima. Glas o posebnosti okusa hercegovačkog pršuta, sušenog na dimu, već prelazi granice Hercegovine. Domaći sirevi, pripremani na poseban način u ovčjoj mješini, su cijenjena i skupa tradicionalna delikatesa. Također, često bi se u vinorodnim krajevima Hercegovine gostima servirala meza (predjelo ili međuobrok) od sira i grožđa uz koju bi se pijuckalo bijelo vino. Zaljubljenici u tradicionalnu hercegovačku gastronomiju nalaze mnoštvo razloga zašto je hercegovački pršut posebnog okusa ili zašto je sir iz mijeha jedinstven. Za hercegovački pršut kažu da je potrebna posebna vještina kako bi se pripremio. Pravilan položaj sušnice, izloženost hladnom zimskim vjetru, pravilan izbor drveta koje se loži u sušnicama i pravilno čuvanje dio su tradicionalnih naputaka za pripremu. Danas jela, koja su bila sastavni dio svakodnevne prehrane u Hercegovini, servirana u skromnom drvenom posuđu simboliziraju stari način života i nalaze mjesto u boljim restoranima. Hrvatska pošta d.o.o. Mostar izdala je arak s dvije prigodne poštanske marke u sutisku, mali arak od 4 marke, prigodnu omotnicu prvoga dana i maksimum kartu.